Instituut EszenzZ
 

Doe de HSP 3-in-1 test online!

hsp test.jpg

 

HSP 3-in-1 Test

De uitgebreide HSP-3-in-1 test is voortgekomen uit de algemene HSP test van Elaine Aron. Diverse psychologen en therapeuten hebben vanuit verschillende visies en disciplines hun aandeel geleverd in de verfijning van de inhoud en de test is zelf uitvoerig getest in de praktijk met vele cliënten. De meerkeuze HSP-3-in-1 test geeft allereerst de mate van sensitiviteit weer. Ben je wel of niet bovengemiddeld sensitief? Ten tweede wordt er in de test onderscheid gemaakt tussen hoogsentimentaliteit en hooggevoeligheid. Op welke gebieden liggen je lasten exact en op welke andere gebieden kun je juist goed met de lasten van hooggevoeligheid omgaan? Indien er goed met de lasten kan worden omgegaan bestaat de mogelijkheid pas echt dat onderliggende kwaliteiten tot uitdrukking kunnen worden gebracht. Indien de test in een therapeutische omgeving wordt gedaan is het voor zowel de cliënt als de therapeut zinvol om na de begeleidingsperiode de test als evaluatie te herhalen. Zo ontstaat er een overzicht van de behaalde resultaten ten opzichte van de beginperiode van de begeleiding. Tevens wordt er gezien dat de sentimenten zijn weggevallen en een meer juiste en gewenste omgang is gerealiseerd.

De test heeft niet als doel de originele test te vervangen door een compleet nieuwe. Aron's onderzoeken zijn naar ons idee zeer waardevol geweest. Daarom zijn de meeste vragen die voortkomen uit de originele test meegenomen maar anders verwerkt. De HSP-3-in-1 test is echter wel uitgebreider (32 vragen) met juist die algemeen herkenbare punten waarvan we als HSP begeleiders na duizenden sessies met cliënten zagen dat die zeker niet mochten ontbreken. Het zijn die zaken die de gemiddelde hoog gevoelige persoon ervaart en die naar ons inzicht en ervaring een juiste aanvulling zijn. De test is geen wetenschappelijke test maar een vernieuwende richtingaanwijzer voor zelfkennis. Het geeft meer inzage op de vraag: 'Hoe (hoog)gevoelig ben ik?'

 

Hoe doe ik de test?

Het is belangrijk dat je de test op je gemak doet. Neem er de tijd voor. Ook hier geldt, beantwoord iedere vraag al naar je gevoel je ingeeft ook al zijn de antwoorden soms uitersten in je beleving. Kies dát antwoord waar het gewicht van je gevoel het meest naar uitgaat ook al herken je je niet in alles van het betreffende antwoord. Let op de schuingedrukte woorden want die zijn extra belangrijk voor het vinden van het juiste antwoord. Lees eerst de algemene kenmerken en eigenschappen door die bij hooggevoeligheid horen. Ook de eigenschappen die geen lasten zijn maken deel uit in de herkenning van je eigen hooggevoeligheid. Wees eerlijk in het kiezen van je antwoorden ook al is dat misschien wat lastig.

1. Ben jij je bewust van subtiele signalen in je omgeving?

Volgende