Instituut EszenzZ
 
Antoine van Staveren EszenzZ.jpeg

Antoine van Staveren

Aan de Academie voor eclectische psychotherapie (SETH) te Utrecht volgde Antoine van Staveren de post-hbo beroepsopleiding eclectische hypnotherapie/psychotherapie (2001). Een opleidingsorganisatie op het gebied van psychische- en psychosociale hulpverlening met een NEN-EN-ISO 9001 kwalificering. Hierop volgde een specialisatie in Tunesië met betrekking tot fibromyalgie bij de post graduate "Centartium."

In 2003 rondde hij de opleiding Mentaal Emotieve Training af bij Instituut IMET. Een vernieuwende specialisatie voor eet-, angst-, dwang- en identiteitsstoornissen. Instituut EszenzZ begeleidt mensen met bijvoorbeeld BED, anorexia en boulimia. Hierin is het belangrijk om niet alleen de klacht maar voornamelijk de oorzaak te benaderen. Zijn ervaring is dat indien je als persoon verandert in wie je oorspronkelijk bedoeld bent te zijn, je gedrag vanzelf mee verandert. De aandacht ligt dus in eerste instantie op wie je bent, in plaats van wat je doet of laat. Er wordt altijd naar de totale persoon gekeken en naar de innerlijke wensen die daarin leven.

Sinds 2001 concentreert Antoine zich in de boeddhistische psychologie, ofwel de contemplatieve psychologie. Integratie met de eclectische psychotherapie bleek zeer effectief te zijn. Ook blijken nieuwe richtingen zoals met name Zentherapie een waardevolle aanvulling te zijn. Later specialiseerde hij zich verder in burnoutbehandeling, rouwverwerking, slaapproblemen, mindfulness, depressie en iriscopie.

Antoine werd geïnspireerd door verschillende spirituele leraren en stromingen zoals Tantra en Advaita Vedanta. Zijn individuele ervaringen hieromtrent, mede opgedaan tijdens zijn verblijf in India, kunnen gezien worden als een levenshouding die in de begeleiding zonder expliciet overtuigende ideeën naar de cliënt toe verbredend kan werken. Een ziens- en zijnswijze die dan ook na de begeleidingsperiode door de cliënt als groei- en ontwikkelingsproces verder kan worden verfijnd. 

Antoine (HSP) werkte de afgelopen jaren veel met Hoog Sensitieve Personen. De individuele leergang 'Leven met hooggevoeligheid' is daardoor zeer geschikt voor HSP's om uiteindelijk te kunnen leven met een opmerkingsbegaafdheid in een 'anders sensitieve maatschappij'. Uiteraard werkt hij gezien zijn achtergrond ook met mensen die kampen met angstklachten, ongewenst drang- of dwanggedrag en identiteitsproblemen zoals een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Deze interesse is mede ontstaan door zijn eigen persoonlijke levenservaringen met hooggevoeligheid, burnout, angsten, dwang- en identiteitsklachten en zijn uiteindelijke bevrijding van dergelijke lasten. Deze ervaringen waren de basis voor de latere ontwikkeling van de EszenzZ methode. Deze methode omvat vele benaderingen uit een mix van de moderne hypnotherapie, mentaal emotieve training, de contemplatieve psychologie en een scala aan nieuw eigen ontwikkelde technieken die hun effectiviteit ruimschoots hebben bewezen.

Een belangrijk onderdeel binnen deze methode is de 'binnenwereld-buitenwereld' techniek. Deze techniek leert je in je basis te staan en in je kracht te komen en van daaruit verder te gaan leven. Inmiddels werken zo'n 60-70 door hem opgeleide professionals in Nederland met deze ontwikkelde methode en bevat nog diverse andere praktische technieken.

Antoine verzorgde inmiddels duizenden sessies met cliënten en ontwikkelde van daaruit naast de individuele leergangen ook de leergang 'HSP begeleider' voor professionals zoals psychologen, artsen, begeleiders en (psycho-)therapeuten en schrijft hij boeken en artikelen voor diverse bladen. De groepsleergang 'HSP begeleider' voor professionals verzorgt hij samen met Seraphim Berger.

Op 12 september 2011 verscheen zijn eerste boek 'Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid'. In september 2014 zijn tweede boek "Hartsverhalen voor iedere HSP' (met inspirerende krachtkaarten). In 2017 verscheen tevens 'Zijnspiraties' via uitgeverij Elikser te Leeuwarden. In 2021 verscheen zijn vierde boek 'Ik (h)erken dat ik hooggevoelig ben'.

Tijdens het nationale HSP congres te Ede werd Antoine van Staveren op 29 november 2019 uitgeroepen tot HSP professional van het jaar.

Antoine geeft op aanvraag lezingen in heel Nederland.