Instituut EszenzZ
 
Cursussenlogo2021.png

Leergang HSP Begeleider

Op 19 maart 2022 starten we weer met de leergang (cursus) 'HSP Begeleider'! Op basis van de eigentijdse 'EszenzZ methode' leer je heel praktisch en met beide voeten op de grond, Hoog Sensitieve Personen (HSP) te begeleiden in hun basislasten omtrent hooggevoeligheid.

Het uitgangspunt en de basis van deze leergang, en voor vrijwel iedere HSP, is de lasten om te zetten in een 'zijnskracht'. Deze kracht wordt gevonden in jezelf en niet buiten jezelf. In je basis staan, je eigen centrum ervaren, je eigen ruimte, ofwel je binnenwereld beleven en van daaruit handelen is het startpunt. Het proces van 'buitenstebinnen leven' wordt middels de eigen ontwikkelde binnenwereld-buitenwereld methode tijdens de leergang totaal omgezet naar 'binnenstebuiten leven'. Voor velen betekent dat een grote verandering in het beleven van het (dagelijks) leven en van het beleven van het eigen persoonlijke zelf. Er ontstaat een gewenste rust en ontspanning en een gevoel van ruimte en vrijheid. De kern is niet 'afsluiten' middels bijvoorbeeld visualisaties maar juist: 'Bewust-er-zijn'. Uit het hoofd, en in je eigen ruimte leven. 

Belangrijke onderwerpen die tijdens deze leergang aan bod komen zijn:

 1. Effectief leren omgaan met externe en interne (zintuiglijke) prikkels en omgevingsfactoren.
 2. Het hier-en-nu als thuisbasis realiseren.
 3. Je innerlijke veilige huis bouwen en bewonen (5 stappen).
 4. Werken met metaforen, tekeningen en verhalen.
 5. Loskomen van belemmerende gedachtenstructuren.
 6. Effectief leren communiceren.
 7. Grenzen gaan herkennen en leren aangeven.
 8. Een eigen unieke passende levenshouding vormgeven.
 9. Bewustwording over het zelf vergroten en versterken.
 10. Het leren gebruiken van de sensitiviteit en opmerkingsbegaafdheden.

Deze methoden zijn de laatste jaren dankzij honderden verschillende individuele leergangen met cliënten verder ontwikkeld en gevormd. De leergang 'HSP begeleider' wordt sinds 2007 aangeboden. In Nederland werken inmiddels zo'n 60 actieve begeleiders effectief volgens deze specifieke behandelwijze.

Middels de betaalbare leergang 'HSP begeleider' kun je toekomstige cliënten gemiddeld 6 tot 9 individuele bijeenkomsten aanbieden. Je beschikt na het volgen van deze leergang over de middelen om hooggevoelige personen te begeleiden in hun meest voorkomende basislasten. 

Inmiddels hebben vele HSP's een dergelijke individuele leergang gevolgd en beschouwd men de leergang als leerzaam en vernieuwend, effectief, nuttig, natuurlijk en bevrijdend. De mogelijkheden die de individuen in zich herkenden zijn in de meeste gevallen tot uiting gekomen en benut. De lasten zijn na een onafhankelijk onderzoek tot een minimum beperkt gebleken of zelfs geheel verdwenen. Men leerde geen losstaande technieken maar een passende levenshouding vanuit moderne percepties en ervaringen die verder op de levensweg steeds meer kunnen worden verfijnd. Want jezelf zijn is een doorlopend proces... En nog boeiend ook. 

"We benaderen de totale persoon vanuit wie hij of zij van nature is.
Hierin kennen we geen goed of fout."

De cursus bestaat uit een theoretisch deel en uit een groot deel zelf ervaren, beleven en doen. Je leert vele handvatten en praktische tools zodat je die kunt inzetten voor je werk met toekomstige cliënten.

Als deelnemer is het essentieel eerst jezelf op deze wijze te gaan ervaren alvorens andere HSP's te kunnen begeleiden via deze benaderingen. Je gaat niet in therapie maar je leert een ander perspectief over 'zelfkennis' om van daaruit ook te gaan handelen. Kennisoverdracht alleen in de vorm van theorie is hierbij dus onvoldoende. De uiteindelijke cliënt moet ook gaan doen en niet alleen praten over de lasten. Men leert te oefenen in het dagelijks leven tijdens de dingen die gebeuren. Op het levenstoneel zelf. Dus zal je als cursist in de leergang 'HSP begeleider vanaf een bepaald moment ook zelf gaan doen, want daardoor spreken we pas letterlijk 'uit ervaring' als we met anderen gaan werken. Je wordt ervaringsdeskundige in hoe het anders kan worden beleefd en geleefd. 

Dat samen ontdekken gebeurt in de leergang 'HSP begeleider' en wordt door de deelnemers veelal als een boeiende reis ervaren. 

In de leergang worden geen religieuze benaderingen of filosofieën overhandigd, ook al werken we tevens met oosterse zienswijzen. Juist het ontdekken van de eigen innerlijke waarheid, ziens- en zijnswijzen worden benadrukt. Je eigen kwaliteiten en vermogens vormgeven vanuit een solide aangeboden basis. 

Vanaf dit punt kan er steeds meer uit vrijheid worden geleefd. Er Zijn zoals je bent. Exact dat wat de meeste HSP's die lasten ondervinden belemmeren, maar waar juist alle mogelijkheden liggen.

In 2017 heeft een onafhankelijk onderzoek laten zien dat deze behandelvorm zeer effectief is. Meer informatie vind je in de rubriek 'onafhankelijk onderzoek en effectiviteit' op de pagina individuele begeleiding.

 

HSP begeleider leergang.jpeg

 

Voor wie?

De leergang HSP begeleider is met name geschikt voor professionele coaches en counsellors, begeleiders, (huis)artsen, bedrijfsartsen, psychologen en (psycho)therapeuten in de reguliere en complementaire geestelijke gezondheidszorg.

In de afgelopen jaren hebben ook adviseurs, leerkrachten, leidinggevenden, hulpverleners in het algemeen, ouders en zelfs ex-cliënten de leergang met veel passie afgerond! Zo is voor velen de leergang het begin geweest van een totaal andere loopbaan, of een bijzondere uitbreiding geweest op de reeds bestaande werkzaamheden. 

De leergang is daardoor zowel geschikt gebleken als bijscholing, maar ook als start van een omscholing.

Het is een investering voor jezelf, een cadeau voor je eigen levenspad, en voor het leven van anderen die op jouw levenspad verschijnen.

Wil je deelnemen?
Neem dan graag even telefonisch contact met ons op: 0228 23 50 23.

Uiteraard ben je ook welkom om eerst kennis te maken via een persoonlijk gesprek!

 

Wat ga je leren?

Hier volgt een overzicht van de onderdelen die in de leergang 'HSP begeleider' intensief aan bod komen:

Lesdag 1

 • Hoogsensitiviteit in het algemeen.
 • De kenmerken.
 • De verschillen tussen hooggevoeligheid en hoogsentimentaliteit.
 • Uitleg van het komende stappenplan.
 • Het voortraject.
 • Het kennismakingsgesprek.
 • Het intakeformulier en intakegesprek.
 • Doelen stellen en evalueren.
 • De verbindingsdraden (onafhankelijker worden van de ander en de buitenwereld).
 • Een eigen ruimte realiseren (de basis van in je kracht staan).
 • De HSP-3-in-1 test.

Lesdag 2

 • De mind als verzameling gedachten en losser komen van de soms pijnlijke identificatie ermee, de instandhouders van mentale pijn (denk aan belemmerende denkprocessen zoals overtuigingen, emoties en ook aan lichamelijke sensaties).
 • Het verschil tussen het natuurlijke en abstracte denken. 
 • Praktisch werken met verhalen en metaforen.
 • De vijf stadia van de mind (bewustwording van de eigen levensfase).
 • Demo: De praktische start met de cliënt.

Lesdag 3

 • Demo 1: De drie belevingsgebieden (Hier en Nu beleving/Tegenwoordigheidsbeleving). Ontdekken en ervaren.
 • Lineair denken en het Hier-En-Nu-Vat.
 • Demo 2: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 1 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • Het Bewust-er-Zijn.
 • Het waarnemen.
 • In groepjes oefenen.


Lesdag 4

 • De personificatie 'Mister Mind' in ons hoofd (luchtige karakterschets van het westerse denken en het lijden wat eruit voortkomt).
 • De verdwijningstekening (hoe 'verdwijn' ik telkens uit het hier-en-nu moment en hoe kan ik dat veranderen?).
 • De aandachtslang (hoe wordt aandacht bestuurd?).
 • Demo: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 2 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • In groepjes oefenen.


Lesdag 5

 • De aandacht en resultatentekeningen (hoe werkt aandacht in de praktijk?).
 • Demo 1: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 3 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • In groepjes oefenen.
 • Demo 2: Het eigen domein (grenzen herkennen, erkennen en aangeven).


Lesdag 6

 • Effectieve communicatie (hoe vertel ik mijn mening en waarheid en gevoelens?).
 • Demo: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 4 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • In groepjes oefenen.

 Lesdag 7

 • Demo 1 en 2: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 5 en klassikaal optionele stap 6 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • Praktijkvoering in het kort.
 • Het landelijke netwerk HSP begeleiders.
 • Certificaat uitreiking.

 

Altijd lieve, leuke passievolle groepen!

 

Praktische informatie

Startdatum
19 maart 2022.

Docenten
Antoine van Staveren en Seraphim Berger.

Groep
Gemiddeld zijn er 10-12 deelnemers per groep.

Locatie
Instituut EszenzZ
Dorpsstraat 84-86
1693 AH Wervershoof

Studietijd
Theorie plus minus 2 uur per week. Verder is het formeren van oefengroepjes wenselijk waarbij met regelmaat wordt geoefend; plus minus 1 x per week of 1 x per 2 weken. De leergang vindt plaats op 7 zaterdagen (verdeeld over 3 maanden) en zal starten indien er minimaal 6 personen deelnemen.

Materiaal
De leergang is inclusief theoriemap en inclusief de boeken 'Hartsverhalen voor iedere HSP' en 'Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid', die op de eerste lesdag worden uitgereikt.

Examen
Er is geen examen voor de leergang HSP begeleider. Om het certificaat te verkrijgen mag men maximaal 1 les missen. De gemiste les(sen) kunnen niet worden ingehaald, maar kunnen wel worden besproken en geoefend met de oefengroep.

Certificaat
Er zal er een certificaat 'HSP begeleider' worden uitgereikt indien men het aantal lessen voldoende heeft gevolgd.

Landelijk netwerk
Voor gecertificeerde begeleiders bestaat de mogelijkheid zich bij ons landelijk netwerk 'HSP Begeleiders Nederland' aan te sluiten (HSPBN).

Kosten
All-in incl. btw: 1249,00 euro. In termijnen betalen kan uiteraard in overleg.

Accreditaties
Accreditaties bij diverse beroepsverenigingen kunnen in overleg worden aangevraagd.

Overnachten
Kom je van ver en vind je het prettig om de avond voor de les in ons gastenverblijf te overnachten? We hebben altijd een aantal plaatsen beschikbaar speciaal voor de leergangen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Op de volgende zaterdagen van 10:00 - 16:00 uur worden de lessen gegeven:

Groep maart 2022:

 • Zaterdag 19 maart 2022
 • Zaterdag 26 maart 2022

 • Zaterdag 02 april 2022
 • Zaterdag 09 april 2022
 • Zaterdag 23 april 2022

 • Zaterdag 14 mei 2022
 • Zaterdag 28 mei 2022
 

Beschikbaarheid

Beschikbaarheid start maart 2022: Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

 

Folder aanvragen?

Wil je meer informatie ontvangen over de exacte inhoud van de leergang, of wens je deel te nemen aan de leergang/cursus 'HSP Begeleider'? Stuur ons even een bericht via het contactformulier. Je kunt uiteraard ook telefonisch contact met ons opnemen voor meer informatie. We sturen je graag de digitale folder toe.

Heb je geen therapeutische achtergrond en wil je toch heel graag meedoen? Neem dan even telefonisch contact op: 0228 23 50 23. 

Bekijk voor mogelijke verdere vragen, voor inhoudelijke afspraken en voor een definitieve inschrijving onze algemene voorwaarden.

 

Foto impressie cursus en opleiding

 

Nieuwsbrief

Indien je vooralsnog geen folder wilt ontvangen maar graag op de hoogte gehouden wil worden van de toekomstige leergangen 'HSP Begeleider', schrijf je dan vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. Het voordeel is dat je als eerste de nieuwste informatie ontvangt.

 

Corona en veiligheid

Tijdens de leergang HSP begeleider respecteren we de gestelde regels van het RIVM. De leergang wordt gegeven in een grote ruimte, dus niet in een kamer of een klein lokaal.

Buiten de gestelde regels hebben we onderzoek gedaan naar ionisatie en het gebruik van luchtreiniging in combinatie met ionisatoren. Sowieso helpt een ionisator en luchtreiniger, volgens wetenschappelijke onderzoeken, schadelijke stoffen uit de lucht te halen en met schone lucht te verversen. Daarnaast helpt een UVC-lamp schadelijke bacteriën en diverse virussen definitief uit te schakelen door het gebruik van negatieve ion technologie. Dit interview legt dat goed uit met een wetenschappelijke basis. Helaas wordt door het RIVM, en de media, te weinig aandacht gegeven aan de zeer effectieve invloed op eventuele aanwezige virussen waaronder het Corona virus.

Daarom hebben wij geïnvesteerd in diverse ionisatoren en reinigers en in onze cursusruimte geplaatst om alle risico's zoveel mogelijk voor iedereen uit te sluiten.

Onder onze aanwezige apparaten hebben we bijvoorbeeld een HEPA filter, tezamen met een UVC-lamp, actief carbon filter en ventilatorfunctie die helpen te lucht te circuleren en te filteren. De negatieve ionen zorgen niet alleen voor het doden van eventuele virussen maar zorgen tevens voor een betere concentratie.

Tevens beschikken we preventief over luchtbevochtigers en een CO2 meter.

Iedereen is bij ons welkom.

   

Ervaringen

 "Hi Antoine,

Heel veel dank voor jouw inspirerende en waardevolle trainingsdagen! 🎁
Ik heb intens genoten en ben blij dar ik voor mezelf een logische manier heb meegekregen om deze praktisch en nuchter uit te dragen! 🍀
Ik ben heel enthousiast om met het hele programma aan de slag te gaan. Op t moment zet ik al onderdelen in bij relatiecoaching!!

Jouw humor en je grappige metaforen mede als jouw manier van verhalen vertellen vind ik een super kern kwaliteit van je.. echt top!

Daarnaast wil ik zeker Seraphim hartelijk bedanken voor haar waardevolle bijdrage, mooie aanvulling! Zeker ook n toppertje in haar liefdevolle Zijn! 😍

Jullie samen vormen een bijzonder stel..❤️"

Liefs,

Lian

* "Lieve Antoine en Seraphim,

Ik wil jullie hartelijk danken voor de unieke leergang HSP begeleider en de fijne begeleiding. Ik realiseer mij hoeveel innerlijk, onderzoekend werk je verricht moet hebben, Antoine, om tot dit resultaat te komen. Zoekwerk dat je ons hiermee gedeeltelijk verder bespaard hebt.

Het lijkt een echte missie van je, om het leven van andere HSP’s te verlichten. Waarmee ook wij meer tijd en energie overhouden om ons aan onze afzonderlijke missies te wijden.
Razend knap, hoe je complexe levensvraagstukken tot eenvoudige, pragmatische oplossingen hebt weten om te zetten.
Telkens verraste je ons weer met een ander, o zo herkenbaar probleem, waar je weer iets op gevonden hebt.

Geen zweverig spiritueel gepraat, maar down-to-earth aan de bak!
De komende tijd wil ik de inhoud van de map en mijn aantekeningen comprimeren tot een documentje dat ik gemakkelijk bij me kan dragen.
Ik heb onverwacht nieuwe dingen over mijzelf geleerd, patronen herkend, en ingezien wat ik voortaan anders wil.

En hele fijne mensen ontmoet, waarvan ik er een aantal zeker weer zal zien.

Alle goeds. C."

 


 * "In april heb ik de opleiding voor HSP begeleider afgerond. Heb het gelijk in de praktijk gebracht. En het werkt echt! De cliënten zijn erg positief en ervaren positieve veranderingen in hun leven. Aan het einde van de leergang zijn de lasten flink verminderd. Ook heb ik mijn dochter mogen begeleiden en zij heeft het als een mooie reis ervaren. Zij noemt het een ervaring voor het leven. 

Ik heb de opleiding zeer positief ervaren en vindt het een verrijking voor het leven, zeker een aanrader voor toekomstige begeleiders."

JH

 


* "Ik wil mijn waardering en mijn complimenten deponeren voor de eerste uitstekende HSP leergang die jullie hebben verzorgd. Ook al begeleid ik sinds enige jaren zelf hoogsensitieve personen, de opgedane kennis en praktische oefeningen zijn een enorme verrijking gebleken. Ik voel me nog beter toegerust om dit leuke werk te mogen doen. Hartelijk dank ervoor en nog heel veel succes ermee"!

Renate/Consense

 

 

De buitenwereld als last ervaren: hoogsentimenteel

Dia1.jpg

'Buitenstebinnen' leven.

 

De binnenwereld als kracht ervaren: bewust-er-zijn

Dia1 2.jpg

'Binnenstebuiten' leven.