Instituut EszenzZ
 
EszenzZ logo 2021.png

Leergang HSP Begeleider

Op basis van de eigentijdse 'EszenzZ methode' leer je binnen de leergang HSP begeleider heel praktisch en met beide voeten op de grond, onder andere Hoog Sensitieve Personen (HSP) te begeleiden in hun basislasten omtrent hooggevoeligheid. Start 7 september 2024!

Hoe lang duurt de leergang HSP begeleider?
Word HSP Begeleider in ruim twee boeiende, intensieve en passievolle maanden! Op basis van de eigentijdse 'EszenzZ methode' leer je in zeven praktijkdagen heel praktisch, en met beide voeten op de grond, onder andere Hoog Sensitieve Personen (HSP) te begeleiden op hun weg naar meer ruimte, rust, vertrouwen, kracht en vrijheid. Uiteraard is deze leergang therapeutisch ook breder inzetbaar.

Is het alleen toepasbaar voor hooggevoeligheid?
Nee, de inhoud is in basis geschikt voor het werken met hoogsensitieve personen, maar ook voor het werken met cliënten die bijvoorbeeld kampen met overspannenheid, burn-out, werken binnen het autisme spectrum, eetproblemen en angst-, dwang-, en identiteitsproblemen in algemene zin.

Wat is de kern van deze leergang?
Het uitgangspunt en de basis van deze leergang, en voor vrijwel iedere HSP, is de lasten om te zetten in een 'zijnskracht'. Deze kracht wordt gevonden in jezelf en niet buiten jezelf. In je basis staan, je eigen centrum ervaren, je eigen ruimte, ofwel je binnenwereld beleven en van daaruit handelen is het startpunt. Het proces van 'buitenstebinnen leven' wordt middels de eigen ontwikkelde binnenwereld-buitenwereld methode tijdens de leergang totaal omgezet naar 'binnenstebuiten leven'. Voor velen betekent dat een grote verandering in het beleven van het (dagelijks) leven en van het beleven van het eigen persoonlijke zelf. Er ontstaat een gewenste rust en ontspanning en een gevoel van ruimte en vrijheid. De kern is niet 'afsluiten' middels bijvoorbeeld visualisaties maar juist: 'Bewust-er-zijn'. Uit het hoofd, en in je eigen ruimte leven. 

Welke onderwerpen komen aan bod in de leergang HSP Begeleider?
Belangrijke basis onderwerpen die tijdens deze leergang aan bod komen zijn:

 1. Effectief leren omgaan met externe en interne (zintuiglijke) prikkels en omgevingsfactoren.
 2. Het essentiële hier-en-nu als thuisbasis realiseren en van daaruit handelen.
 3. Je innerlijke veilige huis bouwen, bewonen en in je kracht staan (5 stappen). 
 4. Werken met beelddenkers via (luchtige) metaforen, tekeningen en verhalen.
 5. Loskomen van belemmerende gedachtenstructuren.
 6. Effectief leren communiceren. Gevoelstaal activeren.
 7. Grenzen gaan herkennen en leren aangeven.
 8. Een eigen unieke passende natuurlijke levenshouding vormgeven. De weg naar vrijheid.
 9. Bewustwording over het zelf vergroten en versterken.
 10. Het leren gebruiken en inzetten van de sensitiviteit en opmerkingsbegaafdheden.

Deze methoden zijn de laatste jaren dankzij honderden verschillende individuele leergangen met cliënten verder ontwikkeld en gevormd. De leergang 'HSP begeleider' wordt sinds 2007 aangeboden. In Nederland werken inmiddels zo'n 60 actieve begeleiders effectief volgens deze specifieke behandelwijze.

Wat kan ik ermee gaan doen na het volgen van deze leergang?
Middels de betaalbare leergang 'HSP begeleider' kun je toekomstige cliënten gemiddeld 6 tot 9 individuele bijeenkomsten aanbieden. Je beschikt na het volgen van deze leergang over de middelen om hooggevoelige personen en anderen te begeleiden in hun meest voorkomende basislasten. De leergang  is zeker ook effectief binnen werkprocessen bij diegenen met eet-, angst-, dwang-, en identiteitsproblemen, overspannenheid en burn-out klachten! Als je wilt kun je na het volgen van de leergang de opleiding HSP Professional vervolgen. Je volgt dan nog 6 extra boeiende praktijkdagen, zodat je in totaal 13 lesdagen hebt gevolgd.

Wat zijn de ervaringen van cliënten?
Inmiddels hebben vele HSP's een dergelijke individuele leergang gevolgd en beschouwd men de leergang als leerzaam en vernieuwend, effectief, nuttig, natuurlijk en bevrijdend. De mogelijkheden die de individuen in zich herkenden zijn in de meeste gevallen tot uiting gekomen en benut. De lasten zijn na een onafhankelijk onderzoek tot een minimum beperkt gebleken of zelfs geheel verdwenen. Men leerde geen losstaande technieken maar een passende levenshouding vanuit moderne percepties en ervaringen die verder op de levensweg steeds meer kunnen worden verfijnd. Want jezelf zijn is een doorlopend proces... En nog boeiend ook. 

"We benaderen de totale persoon vanuit wie hij of zij van nature is.
Hierin kennen we geen goed of fout."

Kunnen jullie nog wat meer vertellen over de leergang HSP Begeleider?
De cursus bestaat uit een theoretisch deel en uit een groot deel zelf ervaren, beleven en vooral doen. Je leert vele handvatten en praktische tools zodat je die kunt inzetten voor je werk met toekomstige cliënten.

Als deelnemer is het essentieel eerst jezelf op deze wijze te gaan ervaren alvorens andere HSP's te kunnen begeleiden via deze benaderingen. Je gaat niet in therapie maar je leert een ander perspectief over 'zelfkennis' om van daaruit ook te gaan handelen. Kennisoverdracht alleen in de vorm van theorie is hierbij dus onvoldoende. De uiteindelijke cliënt moet ook gaan doen en niet alleen praten over de lasten. Men leert te oefenen in het dagelijks leven tijdens de dingen die gebeuren. Op het levenstoneel zelf. Dus zal je als cursist in de leergang 'HSP begeleider vanaf een bepaald moment ook zelf gaan doen, want daardoor spreken we pas letterlijk 'uit ervaring' als we met anderen gaan werken. Je wordt ervaringsdeskundige in hoe het anders kan worden beleefd en geleefd. 

Dat samen ontdekken gebeurt in de leergang 'HSP begeleider' en wordt door de deelnemers veelal als een boeiende reis ervaren. 

In de leergang worden geen religieuze benaderingen of filosofieën overhandigd, ook al werken we tevens met oosterse zienswijzen. Juist het ontdekken van de eigen innerlijke waarheid, ziens- en zijnswijzen worden benadrukt. Je eigen kwaliteiten en vermogens vormgeven vanuit een solide aangeboden basis. 

Vanaf dit punt kan er steeds meer uit vrijheid worden geleefd. Er Zijn zoals je bent. Exact dat wat de meeste HSP's die lasten ondervinden belemmeren, maar waar juist alle mogelijkheden liggen.

In 2017 heeft een onafhankelijk onderzoek laten zien dat deze behandelvorm zeer effectief is. Meer informatie vind je in de rubriek 'onafhankelijk onderzoek en effectiviteit' op de pagina individuele begeleiding.

Doordat we zelf jarenlang specialisme in huis hebben en beschikken over een eigen pand kunnen we de kosten van onze leergang, opleiding en bijscholingen lager aanbieden dan het landelijk gemiddelde. Hierdoor kunnen de meeste mensen hun passie volgen en deelnemen!

   

Korte introductie over de inhoud

 

Voor wie?

De leergang HSP begeleider is met name geschikt voor professionele coaches en counsellors, begeleiders, (huis)artsen, bedrijfsartsen, psychologen en (psycho)therapeuten in de reguliere en complementaire geestelijke gezondheidszorg. Maar er zijn ook mogelijkheden om mee te doen wanneer je (nog) geen professional bent. Neem dan even contact op voor meer informatie.

In de afgelopen jaren hebben ook adviseurs, leerkrachten, leidinggevenden, hulpverleners in het algemeen, ouders en zelfs ex-cliënten de leergang met veel passie afgerond! Zo is voor velen de leergang het begin geweest van een totaal andere loopbaan, of een bijzondere uitbreiding geweest op de reeds bestaande werkzaamheden. 

De leergang is daardoor zowel geschikt gebleken als bijscholing, maar ook als start van een omscholing.

Het is een investering voor jezelf, een cadeau voor je eigen levenspad, en voor het leven van anderen die op jouw levenspad verschijnen.

Wil je deelnemen?
Neem dan graag even telefonisch contact met ons op: 0228 23 50 23.

Uiteraard ben je ook welkom om eerst kennis te maken via een persoonlijk gesprek!

 

Wat ga je leren?

Hier volgt een overzicht van de onderdelen die in de leergang 'HSP begeleider' intensief aan bod komen:

Lesdag 1

 • Hoogsensitiviteit in het algemeen.
 • De kenmerken.
 • De verschillen tussen hooggevoeligheid en hoogsentimentaliteit.
 • Uitleg van het komende stappenplan.
 • Het voortraject.
 • Het kennismakingsgesprek.
 • Het intakeformulier en intakegesprek.
 • Doelen stellen en evalueren.
 • De verbindingsdraden (onafhankelijker worden van de ander en de buitenwereld).
 • Een eigen ruimte realiseren (de basis van in je kracht staan).
 • De HSP-3-in-1 test.

Lesdag 2

 • De mind als verzameling gedachten en losser komen van de soms pijnlijke identificatie ermee, de instandhouders van mentale pijn (denk aan belemmerende denkprocessen zoals overtuigingen, emoties en ook aan lichamelijke sensaties).
 • Het verschil tussen het natuurlijke en abstracte denken. 
 • Praktisch werken met verhalen en metaforen.
 • De vijf stadia van de mind (bewustwording van de eigen levensfase).
 • Demo: De praktische start met de cliënt.

Lesdag 3

 • Demo 1: De drie belevingsgebieden (Hier en Nu beleving/Tegenwoordigheidsbeleving). Ontdekken en ervaren.
 • Lineair denken en het Hier-En-Nu-Vat.
 • Demo 2: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 1 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • Het Bewust-er-Zijn.
 • Het waarnemen.
 • In groepjes oefenen.


Lesdag 4

 • De personificatie 'Mister Mind' in ons hoofd (luchtige karakterschets van het westerse denken en het lijden wat eruit voortkomt).
 • De verdwijningstekening (hoe 'verdwijn' ik telkens uit het hier-en-nu moment en hoe kan ik dat veranderen?).
 • De aandachtslang (hoe wordt aandacht bestuurd?).
 • Demo: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 2 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • In groepjes oefenen.


Lesdag 5

 • De aandacht en resultatentekeningen (hoe werkt aandacht in de praktijk?).
 • Demo 1: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 3 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • In groepjes oefenen.
 • Demo 2: Het eigen domein (grenzen herkennen, erkennen en aangeven).


Lesdag 6

 • Effectieve communicatie (hoe vertel ik mijn mening en waarheid en gevoelens?).
 • Demo: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 4 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • In groepjes oefenen.

 Lesdag 7

 • Demo 1 en 2: De Binnenwereld-Buitenwereld methode stap 5 en klassikaal optionele stap 6 (stapsgewijs in je kracht komen staan).
 • Praktijkvoering in het kort.
 • Het landelijke netwerk HSP begeleiders.
 • Certificaat uitreiking.

Na de leergang 'HSP begeleider' kun je indien je wenst de opleiding tot 'HSP Professional' vervolgen. Deze opleiding heeft dezelfde eerste zeven dagen zoals de leergang HSP begeleider, echter volgen er nog zes extra verdiepende dagen. Mocht je later graag willen deelnemen, dan sluit je in het najaar aan in de achtste les van de opleiding 'HSP Professional'. De eerste zeven lessen heb je immers al gevolgd. Na het voltooien van de extra zes specialisatie-dagen en het maken van een praktijkopdracht, ontvang je het diploma 'HSP Professional'.

   

Praktische informatie

Startdatum
7 september 2024.

Docenten
Antoine van Staveren en Seraphim Berger.

Groep
Gemiddeld zijn er 10-12 deelnemers per groep.

Locatie
Instituut EszenzZ
Dorpsstraat 84-86
1693 AH Wervershoof

Studietijd
Theorie plus minus 2 uur per week. Verder is het formeren van oefengroepjes wenselijk waarbij met regelmaat wordt geoefend; plus minus 1 x per week of 1 x per 2 weken. De leergang vindt plaats op 7 zaterdagen (verdeeld over ongeveer 3 maanden) en zal starten indien er minimaal 6 personen deelnemen.

Materiaal
De leergang is inclusief theoriemap en inclusief de boeken 'Hartsverhalen voor iedere HSP' en 'Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid', die op de eerste lesdag worden uitgereikt.

Examen
Er is geen examen voor de leergang HSP begeleider. Om het certificaat te verkrijgen mag men maximaal 1 les missen. De gemiste lessen kunnen in overleg later worden ingehaald in een volgende groep.

Certificaat
Er zal er een certificaat 'HSP begeleider' worden uitgereikt indien men het aantal lessen voldoende heeft gevolgd.

Landelijk netwerk
Voor gecertificeerde begeleiders bestaat de mogelijkheid zich bij ons landelijk netwerk 'HSP Begeleiders Nederland' aan te sluiten (HSPBN).

Kosten
All-in incl. btw: 1249,00 euro. In termijnen betalen kan uiteraard in overleg.

Accreditaties
Accreditaties bij diverse beroepsverenigingen kunnen in overleg worden aangevraagd.

Bijscholingen
Ook na het behalen van het certificaat kun je bij ons extra workshops volgen. Zo specialiseer je je optimaal en kun je indien je wenst ook in aanmerking komen voor het diploma 'HSP Professional'!

Overnachten
Kom je van ver en vind je het prettig om de avond voor de les in het Zen Guesthouse te overnachten? We hebben altijd een aantal plaatsen beschikbaar speciaal voor de leergangen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Op de volgende zaterdagen van 10:00 - 16:00 uur worden de lessen gegeven:

Groep maart 2024:

 • Zaterdag 23 maart 2024

 • Zaterdag 06 april 2024
 • Zaterdag 13 april 2024
 • Zaterdag 20 april 2024
 • Zaterdag 11 mei 2024
 • Zaterdag 25 mei 2024
 • Zaterdag 01 juni 2024

Groep september 2024:

 • Zaterdag 07 september 2024
 • Zaterdag 14 september 2024
 • Zaterdag 21 september 2024
 • Zaterdag 28 september 2024

 • Zaterdag 12 oktober 2024

 • Zaterdag 09 november 2024
 • Zaterdag 16 november 2024
 

Beschikbaarheid

Beschikbaarheid start 7 september 2024: Nog plaatsen beschikbaar.

 

Altijd lieve, leuke passievolle groepen!

 

Werken jullie ook online?

Tegenwoordig vinden veel activiteiten online plaats en dat kan voor diverse soorten studies een zeer effectieve uitkomst zijn.
Het geeft vaak voordelen, denk aan het ontbreken van reistijd, meer flexibiliteit en comfort (lekker in de tuin bijvoorbeeld). 

Bij andere opleidingen of workshops is dat toch wat lastiger. Wat ons betreft zeker wanneer je later met mensen en hun gevoelsmatige problematiek gaat werken waarbij ook emotionele sturing moet plaatsvinden of wanneer je zijnsgericht werkt met cliënten. Bij zo effectief mogelijk zijnsgericht werken moet je er energetisch leren zijn en daarbij is het van essentieel belang om juist dan in de praktijk ook energetisch aanwezig te zijn. Hoe kun je er in het leven krachtig leren zijn wanneer je tijdens het leren daarvan live afwezig bent? 

Ook de volgende redenen geven aan dat we alleen in een klassikale live-setting werken:

 • Tijdens live werken is non-verbale taal makkelijker zichtbaar dan wanneer je achter een scherm zit. Voor zowel je medestudenten als voor toekomstige cliënten. Vochtige ogen, een trilling, een subtiele verandering in ademhalen, een lichaamsbeweging buiten beeld, een huidsverkleuring en dergelijke zijn van cruciaal belang. Die essentiële taal wordt online zeer afgezwakt wat de effectiviteit van de begeleiding niet ten goede komt.

 • We werken met oefeningen die samen in wisselende groepen worden uitgevoerd en uitgebeeld. Daarbij vindt altijd energie uitwisseling plaats omdat je met diverse mensen en daardoor diverse gevoelens werkt. Er ontstaan belevingen die je eerst zelf gaat ervaren. Met elkaar en voor elkaar.

 • Alle zintuigen worden in de opleidingen en groepswerk geopend en benut. Er ontstaat daadwerkelijk contact.

 • De dynamiek van de groep is niet alleen fijn, maar ook van groot belang. Het is versterkend, stimulerend en werkt steunend en motiverend voor elkaar. Het zorgt voor een groeiende passie dankzij elkaars aanwezigheid.

 • De doorwerking van de oefeningen is groter in het dagelijks leven omdat de groepsenergie het denken even op de achtergrond zet.

 • Langdurig studeren achter een scherm kan voor oogproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en rugpijn zorgen.

 • Bij emotionele activiteit is er een veilige en kundige directe sturing nodig. Ook het aanvoelen en daarop inspelen zijn toepasbaar en van groot belang.

 • De verbinding en gevoel van eenheid in de groep is essentieel.

 • Omdat je met mensen gaat werken moet je ook alle aspecten van het menszijn kunnen integreren. Online werken kent ook daarin zijn beperkingen.

 • De toekomstige cliënten voelen zich veel meer gehoord, veilig en gezien doordat je je in elkaars levende aanwezigheid bevindt. Bij het werken van achter een scherm wordt altijd een vorm van afgescheidenheid gerealiseerd, dat zorgt voor minder gevoelsbelevingen. Zeker bij hoogsensitieve personen. 

 

We willen effectief samen leren 
door samen te zijn, samen te verbinden en samen te delen  

 

Nieuwsbrief

Wanneer je graag op de hoogte gehouden wil worden van de toekomstige workshops of leergangen 'HSP Begeleider', schrijf je dan vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. Het voordeel is dat je als eerste de nieuwste informatie ontvangt.

 

Foto impressie cursus en opleiding

 

Ervaringen

 "Hi Antoine,

Heel veel dank voor jouw inspirerende en waardevolle trainingsdagen! 🎁
Ik heb intens genoten en ben blij dar ik voor mezelf een logische manier heb meegekregen om deze praktisch en nuchter uit te dragen! 🍀
Ik ben heel enthousiast om met het hele programma aan de slag te gaan. Op t moment zet ik al onderdelen in bij relatiecoaching!!

Jouw humor en je grappige metaforen mede als jouw manier van verhalen vertellen vind ik een super kern kwaliteit van je.. echt top!

Daarnaast wil ik zeker Seraphim hartelijk bedanken voor haar waardevolle bijdrage, mooie aanvulling! Zeker ook n toppertje in haar liefdevolle Zijn! 😍

Jullie samen vormen een bijzonder stel..❤️"

Liefs,

Lian

* "Lieve Antoine en Seraphim,

Ik wil jullie hartelijk danken voor de unieke leergang HSP begeleider en de fijne begeleiding. Ik realiseer mij hoeveel innerlijk, onderzoekend werk je verricht moet hebben, Antoine, om tot dit resultaat te komen. Zoekwerk dat je ons hiermee gedeeltelijk verder bespaard hebt.

Het lijkt een echte missie van je, om het leven van andere HSP’s te verlichten. Waarmee ook wij meer tijd en energie overhouden om ons aan onze afzonderlijke missies te wijden.
Razend knap, hoe je complexe levensvraagstukken tot eenvoudige, pragmatische oplossingen hebt weten om te zetten.
Telkens verraste je ons weer met een ander, o zo herkenbaar probleem, waar je weer iets op gevonden hebt.

Geen zweverig spiritueel gepraat, maar down-to-earth aan de bak!
De komende tijd wil ik de inhoud van de map en mijn aantekeningen comprimeren tot een documentje dat ik gemakkelijk bij me kan dragen.
Ik heb onverwacht nieuwe dingen over mijzelf geleerd, patronen herkend, en ingezien wat ik voortaan anders wil.

En hele fijne mensen ontmoet, waarvan ik er een aantal zeker weer zal zien.

Alle goeds. C."

 


 * "In april heb ik de opleiding voor HSP begeleider afgerond. Heb het gelijk in de praktijk gebracht. En het werkt echt! De cliënten zijn erg positief en ervaren positieve veranderingen in hun leven. Aan het einde van de leergang zijn de lasten flink verminderd. Ook heb ik mijn dochter mogen begeleiden en zij heeft het als een mooie reis ervaren. Zij noemt het een ervaring voor het leven. 

Ik heb de opleiding zeer positief ervaren en vindt het een verrijking voor het leven, zeker een aanrader voor toekomstige begeleiders."

JH

 


* "Ik wil mijn waardering en mijn complimenten deponeren voor de eerste uitstekende HSP leergang die jullie hebben verzorgd. Ook al begeleid ik sinds enige jaren zelf hoogsensitieve personen, de opgedane kennis en praktische oefeningen zijn een enorme verrijking gebleken. Ik voel me nog beter toegerust om dit leuke werk te mogen doen. Hartelijk dank ervoor en nog heel veel succes ermee"!

Renate/Consense