Instituut EszenzZ
 

Leergang HSP begeleider voor professionals

Op zaterdag 23 januari 2021 starten we met de volgende leergang (cursus) 'HSP Begeleider' om op basis van nieuwe en eigentijdse methodes Hoog Sensitieve Personen (HSP) te leren begeleiden in de voor hen belemmerende factoren in het dagelijks bestaan.

Het uitgangspunt en de basis van deze leergang, en voor vrijwel iedere HSP, is de lasten om te zetten in een 'zijnskracht'. Deze kracht wordt gevonden in jezelf en niet buiten jezelf. In je basis staan, je eigen centrum ervaren, je eigen ruimte, ofwel je binnenwereld beleven en van daaruit handelen is het startpunt. Het proces van 'buitenstebinnen leven' wordt middels de eigen ontwikkelde binnenwereld-buitenwereld methode tijdens de leergang totaal omgezet naar 'binnenstebuiten leven'. Voor velen betekent dat een grote verandering in het beleven van het (dagelijks) leven en van het beleven van het eigen persoonlijke zelf. Er ontstaat een gewenste rust en ontspanning en een gevoel van ruimte en vrijheid. De kern is niet 'afsluiten' middels bijvoorbeeld visualisaties maar juist: 'Bewust-er-zijn'. Uit het hoofd, en in je eigen ruimte leven. 

Belangrijke onderwerpen die verder aan bod komen zijn bijvoorbeeld het effectief leren omgaan met externe en interne (zintuiglijke) prikkels en omgevingsfactoren, emoties en gevoelens, efficiënt structureren en plannen, effectief communiceren, juiste en gewenste keuzes leren maken, grenzen herkennen en leren aangeven, een eigen unieke levenshouding vormgeven, bewustwording over het zelf vergroten en versterken, het leren gebruiken van de sensitiviteit en opmerkingsbegaafdheden.

Deze methoden zijn de laatste jaren dankzij honderden verschillende individuele leergangen met cliënten verder ontwikkeld en gevormd. De leergang 'HSP begeleider' wordt sinds 2007 aangeboden. In Nederland werken inmiddels zo'n 60 actieve begeleiders effectief volgens deze specifieke behandelwijze.

Middels de leergang 'HSP begeleider' kun je toekomstige cliënten gemiddeld 8 tot 12 individuele bijeenkomsten aanbieden. Je beschikt na het volgen van deze leergang over de middelen om hooggevoelige personen te begeleiden in hun meest voorkomende lasten. 

Inmiddels hebben vele HSP's een dergelijke individuele leergang gevolgd en beschouwd men de leergang als leerzaam en vernieuwend, effectief, nuttig, natuurlijk en bevrijdend. De mogelijkheden die de individuen in zich herkenden zijn in de meeste gevallen tot uiting gekomen en benut. De lasten zijn na een onafhankelijk onderzoek tot een minimum beperkt gebleken of zelfs geheel verdwenen. Men leerde geen losstaande technieken maar een passende levenshouding vanuit moderne percepties en ervaringen die verder op de levensweg steeds meer kunnen worden verfijnd. Want jezelf zijn is een doorlopend proces... En nog boeiend ook. 

We benaderen de totale persoon vanuit wie hij of zij van nature is. Hierin kennen we geen goed of fout.

De cursus bestaat uit een theoretisch deel en uit een groot deel zelf ervaren, beleven en doen. Je leert vele handvatten en praktische tools zodat je die kunt inzetten voor je werk met toekomstige cliënten.

Als therapeut is het essentieel eerst jezelf op deze wijze te gaan ervaren alvorens andere HSP's te kunnen begeleiden via deze benaderingen. Je gaat niet in therapie maar je leert een ander perspectief over 'zelfkennis' om van daaruit ook te gaan handelen. Kennisoverdracht alleen in de vorm van theorie is hierbij dus onvoldoende. De uiteindelijke cliënt moet ook gaan doen en niet alleen praten over de lasten. Men leert te oefenen in het dagelijks leven tijdens de dingen die gebeuren. Op het levenstoneel zelf. Dus zal je als cursist in de leergang 'HSP begeleider vanaf een bepaald moment ook zelf gaan doen, want daardoor spreken we pas letterlijk 'uit ervaring' als we met anderen gaan werken. Je wordt ervaringsdeskundige in hoe het anders kan worden beleefd en geleefd. 

Dat samen ontdekken gebeurt in de leergang 'HSP begeleider' en wordt door de deelnemers veelal als een boeiende reis ervaren. 

In de leergang worden geen religieuze benaderingen of filosofieën overhandigd, ook al werken we tevens met oosterse zienswijzen. Juist het ontdekken van de eigen innerlijke waarheid, ziens- en zijnswijzen worden benadrukt. Je eigen kwaliteiten en vermogens vormgeven vanuit een solide aangeboden basis. 

Vanaf dit punt kan er steeds meer uit vrijheid worden geleefd. Er Zijn zoals je bent. Exact dat wat de meeste HSP's die lasten ondervinden belemmeren, maar waar juist alle mogelijkheden liggen.

In 2017 heeft een onafhankelijk onderzoek laten zien dat deze behandelvorm zeer effectief is. Meer informatie vind je in de rubriek 'onafhankelijk onderzoek en effectiviteit' op de pagina individuele begeleiding.

   

Inhoudelijk

Hier volgt een overzicht van de onderdelen die in de leergang 'HSP begeleider' aan bod komen:

 • Hoogsensitiviteit in het algemeen
 • De kenmerken
 • De verschillen tussen hooggevoeligheid en hoogsentimentaliteit
 • Het voortraject
 • Het kennismakingsgesprek
 • Het intakeformulier en intakegesprek
 • Doelen stellen en evalueren
 • De HSP-3-in-1 test
 • De mogelijkheden en ontplooiing van kwaliteiten
 • De drie belevingsgebieden (Hier en NU beleving/ Tegenwoordigheidsbeleving)
 • Werken met verhalen en metaforen
 • Lineair denken en het Hier-En-Nu-Vat
 • De Binnenwereld-Buitenwereld methode (stapsgewijs in je kracht komen staan)
 • De mind als verzameling gedachten
 • Losser komen van de identificatie met illusies en fictieve gebieden (denk aan denkprocessen, emoties en lichamelijke sensaties)
 • Het Bewust-er-Zijn
 • Het waarnemen
 • Creatieve educatie
 • De personificatie 'Mister Mind' (luchtige karakterschets van het westerse denken en het lijden daarvan)
 • De verdwijningstekening (hoe 'verdwijn ik telkens uit het hier-en-nu moment en hoe kan dat veranderen?)
 • De aandachtslang (wie bestuurt mijn aandacht?)
 • De verbindingsdraden (onafhankelijker worden van de ander en de buitenwereld)
 • Een eigen ruimte realiseren (de basis van in je kracht staan)
 • Het eigen domein (grenzen herkennen, erkennen en aangeven)
 • De vier talen (hoe maak ik de juiste keuzes voor mezelf?)
 • De activiteitenlijn (planning en structuur aanbrengen) 
 • Effectieve communicatie (hoe vertel ik mijn mening en waarheid en gevoelens?)
 • De fontein der jeugd (energie regulatie)
 • De vijf stadia van de mind (bewustwording eigen fase)
 • Contemplatieve Psychologie (wie of wat ben ik eigenlijk en wat is lijden en hoe bevrijd ik me daarvan?)
 • Het landelijke netwerk HSP begeleiders
 

Septembergroep 2019

 

Informatie

Locatie: EszenzZ Centre Amsterdam.

Startdatum eerstvolgende leergang: 23 januari 2021.

Groep: Gemiddeld zijn er 12 deelnemers per groep.

Studietijd: Theorie plus minus 2 uur per week. Verder is het formeren van oefengroepjes wenselijk waarbij met regelmaat wordt geoefend; plus minus 1 x per week of 1 x per 2 weken. De leergang vindt plaats op 9 zaterdagen (verdeeld over 3 maanden) en zal starten indien er minimaal 6 personen deelnemen.

Materiaal: De leergang is inclusief theoriemap (190 pagina's) en inclusief de boeken 'Hartsverhalen voor iedere HSP' en 'Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid' welke de eerste lesdag worden uitgereikt.

Certificaat: Er zal er een certificaat 'HSP begeleider' worden uitgereikt indien men het aantal lessen voldoende heeft gevolgd.

Landelijk netwerk: Voor gecertificeerde begeleiders bestaat de mogelijkheid zich bij ons landelijk netwerk aan te sluiten (HSPBN).

Kosten all-in incl. btw: 1375,00 euro.

Lesdagen zaterdaggroep start januari 2021:

 • 23 januari 2021
 • 30 januari 2021
 • 06 februari 2021
 • 27 februari 2021
 • 06 maart 2021
 • 20 maart 2021
 • 27 maart 2021
 • 17 april 2021
 • 24 april 2021
 

Beschikbaarheid

Beschikbaarheid start januari 2021: Nog voldoende plaatsen beschikbaar.

 

Leergang HSP begeleider video informatie

 

Folder aanvragen?

Wil je meer informatie ontvangen over de exacte inhoud van de leergang, of wens je deel te nemen aan de leergang/cursus 'HSP Begeleider'? Stuur ons even een bericht via het contactformulier. Je kunt uiteraard ook telefonisch contact met ons opnemen voor meer informatie. We sturen je graag de digitale folder toe.

Heb je geen therapeutische achtergrond en wil je toch heel graag meedoen? Neem dan even telefonisch contact op: 0227-608959

Bekijk voor mogelijke verdere vragen, voor inhoudelijke afspraken en voor een definitieve inschrijving onze algemene voorwaarden.

 

Nieuwsbrief

Indien je vooralsnog geen folder wil ontvangen maar graag op de hoogte gehouden wil worden van de toekomstige leergangen 'HSP Begeleider', schrijf je dan vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. Het voordeel is dat je als eerste de nieuwste informatie ontvangt.

   

Ervaringen

"Hi Antoine,
Heel veel dank voor jouw inspirerende en waardevolle trainingsdagen! 🎁
Ik heb intens genoten en ben blij dar ik voor mezelf een logische manier heb meegekregen om deze praktisch en nuchter uit te dragen! 🍀
Ik ben heel enthousiast om met het hele programma aan de slag te gaan. Op t moment zet ik al onderdelen in bij relatiecoaching!!

Jouw humor en je grappige metaforen mede als jouw manier van verhalen vertellen vind ik een super kern kwaliteit van je.. echt top!

Daarnaast wil ik zeker Seraphim hartelijk bedanken voor haar waardevolle bijdrage, mooie aanvulling! Zeker ook n toppertje in haar liefdevolle Zijn! 😍

Jullie samen vormen een bijzonder stel..❤️

Liefs,

Lian"

 


* "Lieve Antoine en Seraphim,

Ik wil jullie hartelijk danken voor de unieke leergang HSP begeleider en de fijne begeleiding. Ik realiseer mij hoeveel innerlijk, onderzoekend werk je verricht moet hebben, Antoine, om tot dit resultaat te komen. Zoekwerk dat je ons hiermee gedeeltelijk verder bespaard hebt.
Het lijkt een echte missie van je, om het leven van andere HSP’s te verlichten. Waarmee ook wij meer tijd en energie overhouden om ons aan onze afzonderlijke missies te wijden.
Razend knap, hoe je complexe levensvraagstukken tot eenvoudige, pragmatische oplossingen hebt weten om te zetten.
Telkens verraste je ons weer met een ander, o zo herkenbaar probleem, waar je weer iets op gevonden hebt.
Geen zweverig spiritueel gepraat, maar down-to-earth aan de bak!
De komende tijd wil ik de inhoud van de map en mijn aantekeningen comprimeren tot een documentje dat ik gemakkelijk bij me kan dragen.
Ik heb onverwacht nieuwe dingen over mijzelf geleerd, patronen herkend, en ingezien wat ik voortaan anders wil.
En hele fijne mensen ontmoet, waarvan ik er een aantal zeker weer zal zien.

Alle goeds. C."

 


 * "In april heb ik de opleiding voor HSP begeleider afgerond. Heb het gelijk in de praktijk gebracht. En het werkt echt! De cliënten zijn erg positief en ervaren positieve veranderingen in hun leven. Aan het einde van de leergang zijn de lasten flink verminderd. Ook heb ik mijn dochter mogen begeleiden en zij heeft het als een mooie reis ervaren. Zij noemt het een ervaring voor het leven. 

Ik heb de opleiding zeer positief ervaren en vindt het een verrijking voor het leven, zeker een aanrader voor toekomstige begeleiders. JH"

 


* "Ik wil mijn waardering en mijn complimenten deponeren voor de eerste uitstekende HSP leergang die jullie hebben verzorgd. Ook al begeleid ik sinds enige jaren zelf hoogsensitieve personen, de opgedane kennis en praktische oefeningen zijn een enorme verrijking gebleken. Ik voel me nog beter toegerust om dit leuke werk te mogen doen. Hartelijk dank ervoor en nog heel veel succes ermee"!

Renate/Consense

 

 

De buitenwereld als last ervaren: hoogsentimenteel

Dia1.jpg

'Buitenstebinnen' leven.

 

De binnenwereld als kracht ervaren: bewust-er-zijn

Dia1 2.jpg

'Binnenstebuiten' leven.