Instituut EszenzZ
 

Inspireer!

maakwerkvanhooggevoeligheid.jpg

 

Leergang HSP begeleider voor professionals

Op zaterdag 27 januari 2018 starten we met de volgende leergang (cursus) 'HSP Begeleider' om op basis van nieuwe en eigentijdse methodes Hoog Sensitieve Personen (HSP) te leren begeleiden in de voor hen belemmerende factoren in het dagelijks bestaan.

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld het effectief leren omgaan met externe en interne (zintuiglijke) prikkels en omgevingsfactoren, emoties en gevoelens, efficiënt structureren en plannen, effectief communiceren, juiste en gewenste keuzes leren maken, grenzen herkennen en leren aangeven, een eigen unieke levenshouding vormgeven, bewustwording over het zelf vergroten en versterken, het leren gebruiken van de sensitiviteit en opmerkingsbegaafdheden.

Deze methoden zijn de laatste jaren in individuele leergangen verder ontwikkeld en gevormd. De leergang HSP begeleider wordt sinds 2007 aangeboden. In Nederland werken inmiddels zo'n 60 actieve begeleiders effectief volgens deze specifieke benaderingen.

Inmiddels hebben vele HSP's een dergelijke individuele leergang gevolgd en beschouwd men de leergang als leerzaam en vernieuwend, effectief, nuttig, natuurlijk en bevrijdend. De mogelijkheden die de individuen in zich herkenden zijn in de meeste gevallen tot uiting gekomen en benut. De lasten zijn na een onafhankelijk onderzoek tot een minimum beperkt gebleken of zelfs geheel verdwenen. Men leerde geen losstaande technieken maar een passende levenshouding vanuit moderne percepties en ervaringen die verder op de levensweg steeds meer kunnen worden verfijnd. Uiteraard is geen één HSP hetzelfde, echter zijn er zeker gezamenlijke perspectieven die in de leergang zullen worden benaderd.

We benaderen de totale persoon vanuit wie hij of zij van nature is. Hierin kennen we geen goed of fout.

De cursus bestaat uit een theoretisch deel en uit een groot deel zelf ervaren, beleven en doen. Als therapeut is het essentieel eerst jezelf op deze wijze te gaan ervaren alvorens andere HSP's te kunnen begeleiden via deze benaderingen. Je gaat niet in therapie maar je leert een ander perspectief van 'zelfkennis' om van daaruit ook te gaan handelen. Kennisoverdracht op zich in de vorm van theorie is hierbij dus onvoldoende. Ook hier geldt namelijk de optelsom Kennis + Doen = Weten.  Kennis en weten van het eigen wezen is dus belangrijk voordat je met anderen gaat werken. Zo wordt 'kennisschap' uiteindelijk een innerlijk 'wetenschap'. Dat samen ontdekken doen we in de leergang 'HSP begeleider' en wordt door de deelnemers als een boeiende zoektocht ervaren. 

In de leergang worden geen religieuze benaderingen of filosofieën overhandigd. Juist het ontdekken van de eigen innerlijke waarheid, ziens- en zijnswijzen worden benadrukt. Vanaf dit punt kan er steeds meer uit vrijheid worden geleefd. Er Zijn zoals je bent. Exact dat wat de meeste HSP's die lasten ondervinden belemmeren, maar waar juist alle mogelijkheden liggen.

Hier volgt een overzicht van de onderdelen die in de leergang 'HSP begeleider' aan bod komen:

 • Hoogsensitiviteit in het algemeen
 • De kenmerken
 • De verschillen tussen hooggevoeligheid en hoogsentimentaliteit
 • Het kennismakingsgesprek
 • Het intakeformulier en intakegesprek
 • Doelen stellen en evalueren
 • De HSP-3-in-1 test
 • De mogelijkheden en ontplooiing van kwaliteiten
 • De drie belevingsgebieden (Hier en NU beleving/ Tegenwoordigheidsbeleving)
 • Werken met verhalen en metaforen
 • Lineair denken en het Hier-En-Nu-Vat
 • De Binnenwereld-Buitenwereld methode (stapsgewijs in je kracht komen staan)
 • De mind als verzameling gedachten
 • Losser komen van de identificatie met illusies en fictieve gebieden (denk aan denkprocessen, emoties en lichamelijke sensaties)
 • Het Bewust-er-Zijn
 • Het waarnemen
 • Creatieve educatie
 • De personificatie 'Mister Mind' (luchtige karakterschets van het westerse denken en het lijden daarvan)
 • De verdwijningstekening (hoe 'verdwijn ik telkens uit het hier-en-nu moment en hoe kan dat veranderen?)
 • De aandachtslang (wie bestuurt mijn aandacht?)
 • De verbindingsdraden (onafhankelijker worden van de ander en de buitenwereld)
 • Een eigen ruimte realiseren (de basis van in je kracht staan)
 • Het eigen domein (grenzen herkennen, erkennen en aangeven)
 • De vier talen (hoe maak ik de juiste keuzes voor mezelf?)
 • De activiteitenlijn (planning en structuur aanbrengen) 
 • Effectieve communicatie (hoe vertel ik mijn mening en waarheid en gevoelens?)
 • De fontein der jeugd (energie regulatie)
 • De vijf stadia van de mind (bewustwording eigen fase)
 • Contemplatieve Psychologie (wie of wat ben ik eigenlijk en wat is lijden en hoe bevrijd ik me daarvan?)
 • Het landelijke netwerk HSP begeleiders
 

HSPbegeleiders.jpg

 

Informatie

Locatie: EszenzZ Centre Amsterdam.

Startdatum: 27 januari 2018.

Studietijd: Theorie plus minus 2 uur per week. Verder is het formeren van oefengroepjes wenselijk waarbij met regelmaat wordt geoefend; plus minus 1 x per week of 1 x per 2 weken. De leergang vindt plaats op 9 zaterdagen (verdeeld over 3 maanden) en zal starten indien er minimaal 6 personen deelnemen.

Materiaal: De leergang is inclusief theoriemap (182 pagina's) en inclusief de boeken 'Hartsverhalen voor iedere HSP' en 'Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid' welke de eerste lesdag worden uitgereikt.

Certificaat: Er zal er een certificaat 'HSP begeleider' worden uitgereikt indien men het aantal lessen voldoende heeft gevolgd.

Landelijk netwerk: Voor gecertificeerde begeleiders bestaat de mogelijkheid zich bij ons landelijk netwerk aan te sluiten (HSPBN).

Kosten all-in incl. btw: 1375,00 euro.

Lesdagen zaterdaggroep januari 2018:

* 27 januari 2018
* 03 februari 2018
* 10 februari 2018
* 03 maart 2018
* 10 maart 2018
* 24 maart 2018
* 31 maart 2018
* 14 april 2018
* 21 april 2018

 

Beschikbaarheid

Beschikbaarheid januari 2018: nog 4 plaatsen beschikbaar.

 

Samenvatting HSP lezing in de metaal kathedraal Utrecht

 

Folder aanvragen?

Wil je meer informatie ontvangen over de exacte inhoud van de leergang, of wens je deel te nemen aan de leergang/cursus 'HSP Begeleider'? Stuur ons even een bericht via het contactformulier. Je kunt uiteraard ook telefonisch contact met ons opnemen voor meer informatie. We sturen je graag de digitale folder toe.

Heb je geen therapeutische achtergrond en wil je toch heel graag meedoen? Neem dan even telefonisch contact op: 0227-608959

Bekijk voor mogelijke verdere vragen, voor inhoudelijke afspraken en voor een definitieve inschrijving onze algemene voorwaarden.

 

Nieuwsbrief

Indien je vooralsnog geen folder wil ontvangen maar graag op de hoogte gehouden wil worden van de toekomstige leergangen 'HSP Begeleider', schrijf je dan vrijblijvend in op onze nieuwsbrief. Het voordeel is dat je als eerste de nieuwste informatie ontvangt.

   

Ervaringen

* "Lieve Antoine en Seraphim,

Ik wil jullie hartelijk danken voor de unieke leergang HSP begeleider en de fijne begeleiding. Ik realiseer mij hoeveel innerlijk, onderzoekend werk je verricht moet hebben, Antoine, om tot dit resultaat te komen. Zoekwerk dat je ons hiermee gedeeltelijk verder bespaard hebt.
Het lijkt een echte missie van je, om het leven van andere HSP’s te verlichten. Waarmee ook wij meer tijd en energie overhouden om ons aan onze afzonderlijke missies te wijden.
Razend knap, hoe je complexe levensvraagstukken tot eenvoudige, pragmatische oplossingen hebt weten om te zetten.
Telkens verraste je ons weer met een ander, o zo herkenbaar probleem, waar je weer iets op gevonden hebt.
Geen zweverig spiritueel gepraat, maar down-to-earth aan de bak!
De komende tijd wil ik de inhoud van de map en mijn aantekeningen comprimeren tot een documentje dat ik gemakkelijk bij me kan dragen.
Ik heb onverwacht nieuwe dingen over mijzelf geleerd, patronen herkend, en ingezien wat ik voortaan anders wil.
En hele fijne mensen ontmoet, waarvan ik er een aantal zeker weer zal zien.

Alle goeds. C."

 


 * "In april heb ik de opleiding voor HSP begeleider afgerond. Heb het gelijk in de praktijk gebracht. En het werkt echt! De cliënten zijn erg positief en ervaren positieve veranderingen in hun leven. Aan het einde van de leergang zijn de lasten flink verminderd. Ook heb ik mijn dochter mogen begeleiden en zij heeft het als een mooie reis ervaren. Zij noemt het een ervaring voor het leven. 

Ik heb de opleiding zeer positief ervaren en vindt het een verrijking voor het leven, zeker een aanrader voor toekomstige begeleiders. JH"

 


* "Ik wil mijn waardering en mijn complimenten deponeren voor de eerste uitstekende HSP leergang die jullie hebben verzorgd. Ook al begeleid ik sinds enige jaren zelf hoogsensitieve personen, de opgedane kennis en praktische oefeningen zijn een enorme verrijking gebleken. Ik voel me nog beter toegerust om dit leuke werk te mogen doen. Hartelijk dank ervoor en nog heel veel succes ermee"!

Renate/Consense